• Khairul Anwar M. Zaki

      Executive Director
    • November 26, 2010 in Personal

    Tips beli rumah

    [Disclaimer: saya bukan property agent, ejen hartanah, ejen lelong, lawyer, valuer hartanah, atau banker. saya tak makan komisen, malah minum komisen pun tidak. saya hanyalah seorang property investor (bukan speculator)

    yang invest in properties passively]

    Worked well for me. Buy levitra online! All the medications one can see in our product lists are generic.

    lowest propecia prices

    panduan membeli rumah

    Alhamdulillah, minggu ni saya beli rumah lagi. Kali ni saya beli subsale (beli rumah second hand dari orang lain).

    Senario Lelong

    Saya sebenarnya dah lama tak beli rumah secara subsale. Last sekali saya beli rumah second hand almost 3 tahun lepas. Sebabnya, since hujung tahun 2008 saya start berjinak-jinak dengan rumah lelong pulak.

    Dengan tunjuk ajar rakan-rakan lain, saya dapat beberapa rumah lelong. Boleh refer artikel saya menang rumah lelong first saya dengan diskaun sebanyak 40%.

    Alhamdulillah dapatla beli beberapa bijik rumah-rumah auction sepanjang tahun lepas (2009) dan tahun ni (2010).

    Tapi sekarang ni, senario lelong dah makin sengit. Susah dah nak dapat diskaun yang banyak. Tambah plak dengan orang-orang yang bid ikut emosi sampai harga lebih dari market value. So memang susah jugakla nak menang action lately ni.

    Saya sendiri pun kemut, bila beli nak murah je hehe. Last time saya menang lelong ialah 3 bulan lepas, iaitu sebijik kondominium dengan diskaun sebanyak 47%.

    Beli Rumah Subsale

    So sekarang terpaksala tukar strategy, beli rumah subsale pulak.

    Rumah subsale saya beli minggu ni, market value nya paling rendah yang saya pernah beli, tak sampai RM100k pun. Tapi sewa tinggi, RM750 sebulan pun ada untuk unit kosong. Dan akan naik lagi dlm masa terdekat, sebab location nya yang sgt hot. Rumah ni dibeli untuk cash flow, bukan capital appreciation. Ni jenis buy and hold (untuk jangkamasa panjang), bukan untuk flip.

    Tapi untuk unit ni, saya terpaksa buat decision sangat cepat, sebab ramai sangat orang berminat nak beli rumah ni. Ye lah, location terlalu hot sangat. So saya decide dalam 1 hari je, tengok rumah dan terus confirm beli. (Yang bestnya, berbanding lelong, kalau beli subsale ni, kita tak payah risau sebarang outstanding atau tunggakan seperti air syabas, letrik tnb, indah water, maintenance, cukai tanah quit rent, cukai pintu assessment, dll. Sebabnya, penjual kena buktikan semua tu dah dilangsaikan, baru dapat approval untuk jual secara subsale).

    Ringkaskan cerita, saya sebenarnya discover seorang indian yang terdesak nak jual unit ni. Sang suami baru meninggal, dan si isteri terdesak nak liquidatekan asset termasuklah rumah ni. Yang penting, location nya sangat sangatlah hot. Dan boleh dapat positive cash flow setiap bulan. Ding dong ding dong, harga dipersetujui RM64k sahaja (berapa diskaun? kiralah sendiri ye).

    Beli rumah, dapat duit.

    Tapi seperti biasa, kalau beli subsale, saya takkan lepaskan peluang utk mark up S&P. Dengan cara markup S&P ni, kita boleh loan 100% atau lebih. Beli rumah tak keluar duit, selamatlah duit saya hehe. Siap boleh dapat bonus lagi – beli rumah, dapat duit, hehe. Kalau beli lelong, memang takleh markup, so kita kena guna teknik lain.

    Nantilah, kalu saya rajin, saya cerita sikit pasal ni. Lagipun mark up

    S&P ni sgt common dalam urusan jual-beli rumah, ramai orang praktikkan. Tanya je siapa-siapa yang biasa beli rumah.

    Dan tengoklah, mungkin saya ceritakan jugak satu lagi teknik lain yang lebih untung lagi. Contohnya macam mana tahun lepas, saya beli apartment RM75k, dan dapat RM38k cash. Seronok seronok.

    Proses beli rumah second-hand

    Ni saya cerita sikit tentang panduan proses atau prosedur membeli rumah second hand, dan juga sikit tips membeli rumah subsale:

    1. Hubungi penjual/ejen dan tanya harga.
    Cari rumah yang nak dibeli. Sebelum tengok rumah, tawar harga semurah mungkin.

    2. Pergi tengok rumah.
    Tanya banyak soalan. Dan cek semua bende. Yg penting, tengok kalau ada problem besar yg mungkin perlukan major repair macam bumbung bocor, piping problem, tekanan air rendah, wiring dalam dinding, dll. terutamanya rumah yang dah lebih 10 tahun. Borak dengan jiran dan pekedai kawasan sekeliling, takut2 ada problem yang kita tak tau macam selalu banjir, bekalan elektrik tak elok, gangguan orang minyak, dsb.

    3. Minta extra diskaun.
    Sebutkan semua kekurangan yang ada pada rumah pada penjual/ejen (walaupun remeh macam cat tak kemas, sinki tak lawa). Tujuannya untuk mintak diskaun tambahan hehe. Penjual pun pressure nak jual, so jangan segan nak tawar.

    4. Bayar deposit 3%.
    Sediakan duit 3% dari harga rumah. Hati-hati sebab ada jugak ejen/penjual rumah penipu. Kalau dah ada lawyer, lebih baik bayar melalui lawyer. Kalau bayar direct, elakkan bayar cash. Gunakan cek. Kalau takde buku cek, buat bank draf, senang je. Minta resit sebagai bukti bayaran.

    5. Cari lawyer.
    Cakap untuk tujuan beli rumah. Tanya lawyer tu banyak case tak dia handle sekarang, takut dia sibuk. Warning dia awal2 yang urusan ni mesti diselesaikan cepat2. Lawyer akan drafkan perjanjian jual-beli (sale & purchase agreement).

    6. Apply loan.
    Apply la loan di beberapa bank. Sebabnya, kadar pinjaman ni berubah2 setiap bulan. Bulan ni Bank A murah, bulan depan Bank B pulak murah. Kadang2 bank sama tapi cawangan lain pun beza2 rate loan. Ni boleh jadi kalau cawangan bank tu tak cukup lagi kuota keluarkan loan bulan tu. Kadang2 kita boleh tawar menawar rate pinjaman tu, contohnya kalau kita: dpt better offer dari bank lain, ada rekod ccris cantik, beli rumah yang mahal, ada byk duit dalam fixed deposit, dll. Kalau tak lepas, cuba apply loan dari mbsb atau syarikat insurans.

    7. Sign S&P Agreement.
    Bila loan approve, penjual akan sign s&p yang lawyer dah sediakan.

    8. Bayar baki 7%.
    Bayar baki 7% dari harga rumah, melalui lawyer.

    9. Lawyer buat kerja
    Ni proses paling lama, mungkin 2 bulan, mungkin setahun. So rajin-rajinlah follow up. Call lah sekali seminggu tanye status terbaru. Lawyer ni selalunya buat keje ikut siapa yang push dia. Tak push, memang slow. Bayar lawyer lepas keje dia dah siap sepenuhnya. Kalau bayar awal, dia dah takde insentif untuk selesaikan cepat.

    10. Dapat rumah!
    Bila semua urusan lawyer settle, bank kita akan release duit pinjaman kepada penjual. Rumah jadi hakmilik kita dan penjual akan bagi kunci rumah. Jangan lupa tukarkan air, letrik tnb dan indah water jadi atas nama kita.

    Soalan?

    Untuk unit subsale yang saya beli minggu ni tu, saya baru bayar booking 3% je setakat ni. Harap-harap semua nya berjalan lancar. Yela, beli rumah ni ambik masa 3-4 bulan jugak. Macam-macam boleh jadi.

    Hm, kalau sesiapa ada soalan tentang beli rumah second hand, tulis lah kat sini. Saya try jawab. Atau orang lain boleh bagi jawapan jugak. Saya pun budak baru belajar.

    zp8497586rq

    Comments


    • jika pembelian tidak dpt diteruskan, cik MASIH PERLU membayar duit lawyer (byr ikut progress kt stage mana dia dah buat kerja.semua kerja open files tu dia akan charge, SNP pon dh sign so SNP preparation pon kene byr). so adakah cik mahu byr & pd masa sama tidak dpt rumah??
      cuba tanya lawyer, jika pembelian tidak dpt diteruskan, apakah pampasan utk cik.dgn ada nye clause ‘pampasan’ owner & lawyer beliau akan bekerja keras utk pastikan segala2 settle in time.


      • SriAstana

      • December 5, 2012 at 10:50 am

      Terima kasih..sudah saya ajukan pada lawyer saya..nasib baik lah belum sign SNP lagi…


      • SriAstana

      • December 7, 2012 at 9:47 am

      Salam En Omar,
      Sebenarnya pampasan sudah ada dalam klausa SPA.Haha..saya jer yang tak perasan..pampasan bersamaan dengan 10% deposit…tapi kalau saya yg gagal,pun kena byr pampasan jugak..(10% deposit burn)..terima kasih atas nasihat..kalau tak saya pun tak perasan..
      dari Omar Sri Astana.


      • Ahmad

      • December 8, 2012 at 3:39 pm

      Salam..pndapatn isi keluarga kurang rm5000 , tingal di kl dan telah beli rumah teres di slgr. Blh ke saya beli rumah lelong flat kos rendah di slgr? Tq


      • izlan

      • December 18, 2012 at 5:18 pm

      sy beli rumah dlm pembinaan.sy dh sign loan agreement.berapa lama loan agreement 2 boleh siap?risau jgk nnt pemaju dh minta duit tp loan agreement x stamping dll. kena plak penalty



    • encik Ahmad – utk rumah lelong, tiada sekatan gaji di kenakan spt mana rumah subsale & rumah baru. NAMUN begitu, sila baca POS & COS dgn teliti.saya bkn pakar dlm rumah lelong, jika ada kemusykilan bole refer kpd otai2 lelong & lawyer yg biasa buat lelong

      cik/encik izlan – maaf, saya juga tidak expert dlm hal ni, cuba tanya lawyer loan anda.


      • zulhilmi

      • December 18, 2012 at 10:36 pm

      Salam
      sya nak tanya.sy interest nk beli 1 rumah…berkenaan dgn lawyer,penjual kata nak satu lawyer (pakai lawyer dia)….dia cakap klo macam tu dia tak jadi jual…apa boleh saya buat? ape precaution yg patut sy ambil kalo guna lawyer dia?



    • En Zulhimi,
      1. Lawyer hanya bole represent 1 pihak sahaja, lawyer tidak dibenarkan represent 2 pihak. dlm kes encik, lawyer akan represent pihak seller shj.jika apa2 berlaku, maka lawyer akan sentiasa berada di pihak seller. jika encik menggunakan lawyer seller, maka encik hanya ‘menumpang’ sahaja.
      2. Lawyer fees utk encik adalah SAMA (atau hampir sama), tidak kira encik guna lawyer seller atau lawyer sendiri. sebaliknye utk seller, jika encik menggunakan lawyer seller, maka seller akan bayar lawyer fee sedikit shj.jika encik tidak menggunakan lawyer seller, maka seller terpaksa membayar lawyer beliau secara penuh
      3. soalan shj kpd encik. ADAKAH encik BTOL2 berminat dgn rumah itu? tiada rumah lain yg mampu menggantikan nye sampai seller mendesak encik utk menggunakan lawyer beliau?
      4. jika encik mahu menggunakan lawyer seller, nasihat saya hanyalah baca SPA btol2. dpt kan penjelasan setiap clause dlm SPA. pastikan encik dptkan quotation lawyer fees juga. pastikan encik dpt resit utk setiap bayar yg dibuat kpd lawyer. semua bayaran hendaklah menggunakan cheque/bank draf kpd lawyer dan bukannye kpd owner. pastikan lawyer telah mengemukan bukti bil api,air,cukai etc telah di jelaskan oleh seller sebelum pindah milik. pastikan juga dlm SPA ada nyatakan clause ‘kunci akan di beri selepas XX days dari tarikh full settlement, jika tidak seller perlu byr ganti rugi’….dan mcm2 lagi ………
      5. seperti nasihat rakan lawyer saya ‘having our own lawyer is the best, jika ada apa2 dispute, your lawyer akan protect u’.
      well, the decision is UP TO U…

      note: di Mesia, selalu Buyer lantik lawyer & seller akan menumpang lawyer buyer. namun begitu tidak salah jika seller melantik lawyer & buyer menumpang…


      • Ala

      • December 21, 2012 at 8:05 am

      byk info saya dapat dari sini. Terima kasih byk2. Moga Allah mudahkan segala urusan anda!


      • jah

      • December 28, 2012 at 10:27 am

      As salam tuan….saya dah bagi salinan Individual Title kepada pembeli untuk memudahkan kelulusan bank, tetapi bank nak Individual title dari IJM pulak…macamana ni…tak faham la saya…
      apa beza individual title dengan master title ni??



    • en jah,
      saya xfaham. en dah beri master title/individual title kpd bank? individual = 1 nama dlm geran (applicable utk landed property. kalo flat kita panggil strata title. selalu landed property dpt cepat, masa kita beli dah jadi individual. strata pulak selalu lambat, kdg2 dh 10thn pon strata belum keluar). master = bnyk nama dlm 1 geran.(selalu applicable utk flat).basically tiada masalah utk dptkan loan. bank perlu kan SPA/geran utk dpt kan maklumat seller, no mukim, no geran seperti yg tertera etc.
      adakah property ini di ex-talam?


      • jah

      • January 3, 2013 at 10:21 am

      ya…property ni Talam yag punya dulu….yang ada kat saya sekarang cuma master title sahaja…dan menyukarkan hendak menjual rumah ni…kerana bank nakkan individual title dariIJM…bank susah nak luluskan loan pembeli sekarang disebabkan tiada individual title…



    • sila click kt nama saya utk email saya personally. biar saya tanya bankers. sy tau ada few banks x bg, and ada banks bg loan. adakah ini Puncak Jalil/Putra perdana area? ramai buyers berjaya, meaning ada banks yg bg loan


      • Irwan

      • January 9, 2013 at 7:51 am

      Saya nak jual rumah tp tak tahu kalau rumah saya bumi lot lease hold boleh jual pada non bumi..sbb byk non bumi yg nak view/beli.

      in case kalau tuan2 ada buyer boleh jugak ctc saya irwan 016-222 4743
      rumah 2.5tgkt di puchong


      • SriAstana

      • January 9, 2013 at 12:11 pm

      Kenapa agaknya pendaftaran strata title (selangor) mengambil masa 4 bulan atau lebih?



    • en Irwan,
      FREEHOLD/LEASEHOLD from Bumi->nonBumi. bila saya tanya lawyer, semua akan bg jwpn 50:50. kenapa 50:50? sbb ini Mesia :p
      generally (saya guna the word generally, sila jgn quote saya), freehold bumi lebih mudah utk transfer ke non-bumi di sbb kan tiada sekatan kepentingan semasa tukar nama. tidak perlu dpt kan kebenaran pihak berkuasa. bnyk tpt telah berjaya jual rumah bumi kpd nonBumi.
      namun begitu utk leasehold, situasi berbeza. jika tanya kpd lawyer, jwpn juga 50:50 & bergantung kpd bnyk factor. jika submission pertama gagal, akan cuba lg submission ke-2, dan ke-3. semua ini melibatkan kos & masa. kebanyakan ejen,owner,buyer tidak mahu membazirkan masa+$ utk buat transaction bumi-nonbumi ini.saya juga tidak mahu menguruskan transaction ini unless kedua2 buyer+seller agree and tau consequences ini.
      nasihat saya – cuba jual kpd bumi dahulu. jika tetap gagal, rujuk kpd lawyer yg ‘experience’ & yg mempunyai ‘cable’ besar :p. all the best



    • SriAstana – haiyaa… saya pon xtau..patut urusan jual beli amek masa sekejap.tp melibatkan ramai pihak, bnyk surat perlu di send, etc… baru dpt jwpn, then baru selesai…kan bagus jika semua nya online & boleh approve thru hp, kan lebih mudah


      • mon

      • January 11, 2013 at 10:03 pm

      salam en omar….nak tanya, ade tak kes kalau kita bwt loan goverment, kita x perlu bayar deposit kat tuan rumah sebab kita dah apply loan 100% atas harga rumah? ke perlu persetujuan drp tuan rumah?


      • Ito

      • January 12, 2013 at 2:08 am

      Salam..sy Nk beli Rumah 190k tp loan bnk lulus 80% jer…lepas nego owner n agent bg diskaun …owner bg 185k n agent ckp dpt cmmsn dr owner 3% so dia Nk mik 1.5% yg 3.5% dia tlg sy..tp ms Nk sing snp owner Nk 10% dl blnce after kuar epf pun boleh…pd pndpt en. Wajar tak terima Tawaran itu?



    • en mon,
      tiada dlm kes saya, tp OWNER mesti AGREE & mesti di tulis dgn jelas oleh lawyer di dlm SPA. bahawan tiada deposit di berikan dlm 100% loan (tp jrg laa..semua owner mesti nak duit $500 atleast, atau $100….



    • en Ito, worth atau tidak, it’s up to U. cuma saya tak paham kenapa ejen tu nak mintak 1.5%???
      ejen di lantik oleh seller, maka seller yg akan byr ejen. (saya tau di utara/selatan, seller akan byr 1% and buyer akan byr 1%). jika ikut LPPEH, agency fees maximum ialah 3%


      • halim

      • January 30, 2013 at 1:28 pm

      salam.. saya ingin bertanya tentang cukai pindah milik (stamp duty on transfer). cukai tersebut akan dicaj oleh siapa? peguam untuk SPA atau peguam pinjaman? harap sudi membantu. TK


      • zila

      • January 31, 2013 at 12:11 pm

      salam…sy nk tanye..klu beli rumah 2nd guna loan bank…bleh bt markup x?



    • en halim,
      sy tidak pasti. yg pasti transfer done by SPA lawyer
      cik zila,
      BOLEH tp bank akan base on 90%(or less) dr harga rumah as stated di SPA. so make sure actual selling price is < dari SPA selling price, baru boleh markup :).


      • Asrul

      • February 3, 2013 at 12:55 am

      Salam en halim, mohon penjelasan,
      saya merancang beli satu rumah low cost 95k. MV 100k.
      Bila tanye cost yg perlu di bayar, agent bagi tau lawyer cost dalam 4k, consent SUK 2.5k, deposit 5k and service charge agent 4.5k.
      mmg betul ke ade service charge agent tu?sbb macam tak pernah terbace pulak.
      terima kasih



    • en Asrul,
      bole tanya rumah tu di mana? spt di reply komen sy di atas, utk Lembah Klang ‘selalu’ owner yg byr agency fee.
      $4500? sgt mhl!!!
      cuba tanya lawyer brp actual kos.


      • asrul

      • February 5, 2013 at 6:55 pm

      sya kt johor area skudai, blh bg range bape agent fee yg normal?


      • Syah

      • February 13, 2013 at 10:19 pm

      salam..
      saya nak tya wajib ke kita sign S&P dalam masa 14 hari bekerja.?sekarang saya sedang menunggu loan approval daripada bank..lg 1 ap akan berlaku sekira ny kita xsign S&P dalam masa 14 hari?saya dengar kita kena sign S&P dalam masa 14 hari bekerja selepas buat bayaran booking fees…


      • SriAstana

      • February 14, 2013 at 9:05 am

      salam en Syah..maaf menyampuk..itu bergantung pada aggrement semasa membayar booking fee…jika en dah setuju/sign masa byr booking,en kena ikut..kalau guna agent,biasanya akn tunggu LO dari bank,baru bayar booking..itu pendapat saya..



    • en Syah,
      ya spt jwpn SriAstana, sila baca apa yg tercatat dlm booking form itu sekira nye en beli melalui ejen. jika beli dgn owner, sama juga. apakah perjanjian nya?
      en Asrul,
      normal? ikut LPPEH adalah tidak lebih dr 3% dari harga rumah, tp utk rumah <100k selalu agency akan charge dlm 3k…


      • SriAstana

      • February 15, 2013 at 4:18 pm

      Harap admin tak marah saya menjawab soalan2 disini..saya hanya beri pandangan melalui pengalaman yg ciput..hehe..saya banyak bertanya pada agen semasa saya hendak beli rumah..tahu la sikit2


      • noris

      • February 19, 2013 at 2:25 pm

      Salam En.Khairul,

      Saya nak tanye, ada rumah utk di jual ke?

      (dah bace berkali2 n artikel2 lain baru perasan rupenye kenal huhu)



    • tidak mengapa SriAstana, sharing is caring. :)…lg bnyk soalan, lg bnyk benda kita blaja

      noris,
      saya ada rumah utk di jual :D sila click link sy :)



    • Pn Noris, ada :) sila PM sy for details


      • wan

      • February 27, 2013 at 11:18 am

      Sya nk beli rumh.owner dh on,so pe yg ptt sy mula kn?bank dh kautim ok.sy cm tny2 sj dgn bank sblm nk submit.jd mtk tnjk ajr langkah seterusnya agr sy x terslp langkah


      • SriAstana

      • February 27, 2013 at 11:25 am

      Rumah teres ker apartment?Kalau apartment,pastikan dah ada strata title atas nama owner..klu tak jadi mcm saya…owner nak dapat strata pun dekat 4 bulan,pas tu baru boleh transfer atas nama saya..mungkin 4-6 bulan lagi…total 8bulan…tapi ada sesetengah pemaju boleh tukar terus nama keatas pembeli baru tanpa perlu tukar nama kepada pembeli asal terlebih dulu..



    • en Wan,
      1. dh submit application dgn bank? sebaik2 nye cek loan dulu.
      2. jika direct dgn owner, sy cdg kan bg booking kt lawyer. biar lawyer jadi stakeholder. jika owner x jadi jual/en xlps loan, booking boleh dpt balik
      3. minta S&P dr owner utk submit loan, selain dr tu sedia kan slip gaji,epf,bank statement etc so senang bank nak process.
      4. lps dh dpt LO dr bank, baru start buat S&P.
      5. spt yg SriAstana kata, setiap property berbeza, lease/free, apt/landed, state/daerah, pkns?dbkl?, strata/master semua penentu cepat/lambat. tanya lawyer sebelum sign S&P


      • hafina ventures

      • March 3, 2013 at 9:53 am

      salam tuan omar..ada contoh tenancy agreement x?
      pm kt sy…ehe hafifi.mn11@yahoo.com



    • Hafina,
      softcopy tiada la..admin yg buat.. encik try google. or create je sendiri. yg penting ada nama, ic, term & cond, harga sewa, start and end bila


      • SriAstana

      • March 19, 2013 at 4:55 pm

      SriAstana

      Kenapa agaknya pendaftaran strata title (selangor) mengambil masa 4 bulan atau lebih?

      Omar

      SriAstana – haiyaa… saya pon xtau..patut urusan jual beli amek masa sekejap.tp melibatkan ramai pihak, bnyk surat perlu di send, etc… baru dpt jwpn, then baru selesai…kan bagus jika semua nya online & boleh approve thru hp, kan lebih mudah

      09 Jan 13 at 5:04 pm #


      • SriAstana

      • March 19, 2013 at 4:57 pm

      saya sudah tahu..setelah complain disana sini..akhirnya pejabat tanah tepon saya..dia kata mereka masih menggunakan manual log in dan mereka ke arah computerize..bila?tak tau..katanya dulu lagi lama..9 bulan..sekarang 4-6 bulan..berjanggut dulu la..



    • Salam..saya ingin meminta tunjuk ajar..Rumah mak saye bru siap thun ini dan masih ade baki pnjaman..Untuk pngetahuan pinjaman dibuat dri bhagian pinjaman kerajaan..Memandangkn saye ingin berkahwin tahun ini jadi saye mahu membeli rumah tersebut dari mak saya pada harga bawah market value..anak beranak kan..jadi sye ingin tahu ape procedure yg saye patut mulakan dulu?
      Lantik lawyer dulu ke apply house loan terus ke mcm maner?tolong advise..



    • Diyana – cek loan dulu. ini penting supaya tidak membazir masa lawyer draft SPA awak… jika confirm loan boleh lulus, then OK



    • As salam..sy br nak tgk rumah. Harga 75k. Di uruskan oleh ejen. Perlukah sy byr kos ejen 2? sedangkan bkn sy yg cr. Sy mmg x tau lgsg cara2 utk bli rumah. Katanya, dlm 2k kn byr. Camna dgn peguam, dimana perlu sy cr? Klu blh, tlg ajar step, dgn lbh mudah.


      • zairul

      • March 27, 2013 at 8:16 pm

      Saya nak tanya adakah s&p ada tarikh tamatnya. saya ni dah lulus loan tapi lepas beberapa bulan penjual tidak jadi menjual rumahnye. saya rasa terinaya. adakah saya boleh berbuat apa? terima kasih.


      • iza

      • April 13, 2013 at 4:29 pm

      salam en omar..saya ada kemuskilan..saya nak jual rumah yg nak masuk 3 tahun saya beli..saya kerja kerajaan…goverment loan ada lock in period ke..klu saya jual rumah tu kena bayar penalty x

      TQ



    • Urusan duniawi yang mengamalkan riba dan mengikut yahudi.
      1) 10 percent kena bayar dulu..bila loan x approve..kira burn…penganiayaan yang amat busuk dan buruk.Terlalu ramai yang terkena…

      2) tak perlu fikir sgt rumah dunia..sementara aje..brpo lama 70 tahun? 80 tahun…utamakan rumah akhirat….syurga kekal abadi
      3) ni memang sisyem Yahudi



    • cik Iza, saya tak sure.sila cek dgn BPP..

      en Tarmizi, ini bkn Yahudi aje..kalo dh bab duit semua org pon mata terbeliak


      • zam

      • May 16, 2013 at 11:31 am

      sy tgh apply beli rumah kt bukit tiram johor.harga rumah dlm rm170k.kos yg perlu sy bayar termasuk legal & agen fee sbyk rm15k.betul ke kalu agen dh dpt komisen dr rumah yg di jual tu,bermakna sy x perlu bayar agen fees dia lg? sbb pd pngetahuan sy,jika agen sudah dpt komisen dr penjual,maka dia x boleh dpt komisen dr pembeli..utk makluman,agen fee adlah sbyk rm4500..